Wat kun je met fimo / polymeerklei die hard is of kruimelt.Logo Singeleer in klei
 
Regelmatig is deze vraag aan mij gesteld. Iemand heeft bijvoorbeeld nog Fimo op zolder liggen van een hobby van jaren geleden. Deze klei is soms kruimelig en hard. ‘Kan ik nog iets met deze klei, of zal ik het weggooien’? Ook kan het gebeuren dat nieuwe klei kruimig van structuur is. Wat daar precies de oorzaak van is, is niet duidelijk. Bij verschillende merken en verschillende kleuren komt dit voor. Pakjes klei kunnen meer dan 10 jaar soepel blijven, maar hetzelfde merk in dezelfde kleur kan ook na 6 maanden hard zijn.
 
Mijn tips wil ik graag met jullie delen.
1. Maak gebruik van de kruimel structuur.
2. Maak je harde, kruimel polymeer klei weer zachter.
 
Maak gebruik van de kruimel structuur.
Soms heb ik bij projecten juist een kruimelstructuur nodig. Wanneer ik een mix van kleuren wil waarbij ieder kleur afzonderlijk zichtbaar is rasp is meestal mijn klei. Het raspen van klei gaat veel gemakkelijker wanneer de klei hard of kruimelig is.
kruimel fimo
 
Maak je harde polymeer klei weer zachter.
Er zijn verschillende mogelijkheden om polymeerklei zachter te maken.
 
Conditioneren. (lichaams) warmte maakt polymeerklei soepel. Verwarm je handen voor als je de klei gaat kneden. Ook de klei zelf kun je voorverwarmen met een kruik of zelfs onder je BH. Ook brengt beweging de moleculen in de klei ‘in actie’. Kneden en doordraaien in je kleimachine maakt de klei soepel. Sommige mensen slaan of stompen graag op de klei om deze te versoepelen. Ik weet niet of dit veel effect heeft, maar het is wel leuk om te doen.
fimo-informatie
 
Mengen met zachte klei of transparante klei. Wanneer je klei te stevig of hard is kun je deze verzachten door hem je mixen met een zachte klei in dezelfde kleur. Transparante klei is over het algemeen een zachte kleisoort en kan daarom ook goed gemengd worden met te harde klei. De originele kleikleur zal bij het toevoegen van transparante klei weinig veranderen.
 
Toevoegen van softener of liquid. Fimo heeft Fimo Mix Quick om harde klei zachter te maken. Deze mix meng je met de harde klei. Door het kneden en bewerken door de kleimachine wordt je klei weer een soepel geheel. Ook kun je fimo liquid toevoegen aan je klei. De procedure is dan om je klei in kleine stukjes te snijden of te verkruimelen. Voeg een beetje liquid clay toe, meng dit en laat dit in een afgesloten zakje (ziploc) een paar uur tot een dag rusten. Gedurende die tijd zal de liquid klei inwerken op je harde klei. Hierna kun je de klei kneden en conditioneren tot een soepele klei.download 2download 1
 
Laten ‘trekken’ in baby-billendoekjes. Deze wijze van verzachten van klei heb ik nog niet ergens anders gelezen, maar het werkt voor mij. Ik wikkel babybillendoekjes om mijn harde klei en doe deze in een afgesloten (ziplock) zakje om te rusten. In deze tijd werkt het vocht uit de doekjes in op de klei. De buitenkant van de klei wordt (erg) zacht. De harde kern en de zachte buitenkant moet nu nog goed worden gemend.
 
www.singeleer.nl