Logo Singeleer in klei10 tips voor beginners.
 
Tip 1 Begin met goede basisgereedschappen.
  • Een gladde tegel of een glasplaat om op te werken.
  • Een transparante gladde roller.
  • Flexibel lang scherp mes.
  • Een pasta/klei-machine. Ik kan niet zonder omdat dit mij veel tijd bespaard bij het maken van een kleurverloop en het mengen van klei. Je kunt eventueel beginnen met een goedkope (keuken)pastamachine. Houd er rekening mee dat deze wel snel stuk gaan.
  • Bakpapier, dit is praktisch als het werkstuk vaak verplaatst moet worden.
Tip 2 Werk met schone handen.
Met baby-billen doekjes kun je je handen schoon maken. Het vocht in deze doekjes lost de polymeerklei op die in de groeven van je vingers achterblijft.
 
 
Tip 3 Polymeerklei wordt flexibel en zacht door warmte en beweging.
Handmatig kneden en draaien door een pastamachine maakt de klei soepel en hanteerbaar.
 
 
Tip 4 Werk georganiseerd.
Je wilt geen tijd besteden aan het zoeken naar kleuren klei of gereedschappen. Misschien is dit logisch, maar ik verlies vaak veel te veel tijd aan zoeken.
 
 
Tip 5 Gebruik geen nagellak.
Nagellak op je nagels kan inwerken op de polymeerklei. Ook kan polymeerklei niet afgelakt worden met nagellak. Nagellak gaat een chemische reactie aan met polymeerklei en maakt het plakkerig. Gebruik voor het aflakken een lak speciaal voor polymeerklei.
 
 
Tip 6 Bak je werk op een stukje (bak)papier of karton.
Hiermee voorkom je een glimmende plek op je werk van de bakplaat.
 
Tip 7 Koop een simpel oventje alleen voor het bakken van polymeerklei.
Tip 8 Aangebroken pakjes of overgebleven klei bewaar ik in transparant inpakfolie.
Op die manier kan ik de kleur van de klei blijven zien en droogt het niet uit. Kijk uit: Met sommige plastic soorten gaat polymeerklei een chemische reactie aan, waardoor het oplost en plakkerig wordt (bijv. bij tupperware bakjes).
 
Tip 9 Maak gebruik van de specifieke eigenschappen van de verschillende soorten polymeerklei.
Er zijn verschillende merken polymeerklei te koop. Wanneer je begint bedenk dan wat je wilt maken, hierop baseer je de keus van de eerste klei die je koopt. Wanneer je wilt boetseren werkt zachtere klei gemakkelijker. Dan kies je voor fimo-soft of sculpey III. Cernit kan ook, maar is erg zacht. Wanneer je canes wilt maken, gebruik je bij voorkeur de stijvere kleisoorten; fimo-classic of kato. Hiermee vervormt het patroon dat je maakt het minst. Sculpey heeft bake and bend. Een kleisoort die soepel blijft na het bakken. Pardo heeft de meest heldere transparante klei.
 
Tip 10 Laat je inspireren.
Op internet zijn veel mooie afbeeldingen te zien van wat je kunt maken met polymeerklei. Er is veel te vinden op pinterest, youtube en flicker.
 
Veel succes!